Το Τελευταίο Σημείωμα

Είδος:
Cinema, Δράμα, Ελληνικός Κινηματογράφος

Το Τελευταίο Σημείωμα - 2017

Διάρκεια:
117 λεπτά

Υπόθεση:

Το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου είναι ένα από τα πολλά στρατόπεδα-κολαστήρια που διατηρούν οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις σε όσες χώρες έχουν υπό την κυριαρχία τους.

Ανάμεσα στους έγκλειστους στο Χαϊδάρι, το 1944, είναι και ο Ναπολέων Σουκατζίδης -χρόνια μαθημένος σε φυλακές και εξορίες όπως όλοι άλλωστε οι συγκρατούμενοι του- που εκτελεί χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή του στρατοπέδου, Karl Fischer.

Ο Ναπολέων βρίσκεται -παρόλο που φαντάζει οξύμωρο- στην πιο δεινή θέση από όλους. Μπορεί να μην υπόκειται σε βασανιστήρια και ανακρίσεις, αλλά είναι υποχρεωμένος καθημερινά να τα παρακολουθεί, χωρίς να μπορεί να κάνει το ελάχιστο για τους συντρόφους του!

Στις 27 Απριλίου, στους Μολάους, η ελληνική αντίσταση στήνει ενέδρα στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας Κρες και τον εκτελεί μαζί με τους τρεις άντρες της συνοδείας του. Οι άνωθεν εντολές είναι ρητές. Για κάθε Γερμανό που θα εκτελείται, 50 Έλληνες θα τουφεκίζονται ως αντίποινα.

Αποφασίζεται ότι οι 200 Έλληνες που θα εκτελεστούν θα διαλεχτούν από τους φυλακισμένους στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Ανάμεσα τους είναι και ο Ναπολέοντας, ο οποίος αρνείται την προσφορά του Fischer να τον αντικαταστήσει, και βαδίζει με ψηλά το κεφάλι προς την Καισαριανή -την 1η Μαΐου 1944- μαζί με τους συντρόφους του στη ζωή και στο θάνατο!

Κριτική και εντυπώσεις:

Παντελής Βούλγαρης και Ιωάννα Καρυστιάνη! Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτα άλλο!

Όπως κάθε ταινία των δύο προαναφερόμενων ταλαντούχων δημιουργών, έτσι και η ιστορική δραματική ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα», είναι ένα φιλμ που σε συγκλονίζει από τις πρώτες κιόλας σκηνές του. Το γεγονός ότι αναφέρεται σε συνταρακτικά αληθινά γεγονότα, εκτοξεύει τα έντονα αισθήματα που νιώθει ο θεατής σε δυσθεώρητα ύψη!

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σε αυτό το φιλμ; Το σενάριο, τη φωτογραφία, τη μουσική, τη σκηνοθεσία; Όλα είναι εξαιρετικά και αυτός είναι ο λόγος που την ταινία δεν την παρακολουθείς, τη βιώνεις!

Θαρρώ πως οφείλω να αναφέρω και τους υπόλοιπους συντελεστές -οι ηθοποιοί αναφέρονται παρακάτω- χάρη στους οποίους είχα την τύχη να ζήσω μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε…
Σίμος Σαρκετζής στη διεύθυνση φωτογραφίας
Τάκης Γιαννόπουλος στο μοντάζ
Σπύρος Λάσκαρης στα σκηνικά
Γιούλα Ζωϊοπούλου στα κοστούμια
Αλέξανδρος Βούλγαρης στη μουσική

Ανεπανάληπτες σκηνές; Εκείνη όπου ξεκινούν οι μελλοθάνατοι το γλέντι το βράδυ πριν την εκτέλεση τους, η σκηνή που ο Ναπολέων αρνείται να αντικατασταθεί και να σώσει έτσι τη ζωή του, και φυσικά η στιγμή που εκείνος και οι σύντροφοί του εκτελούνται!

Μοναδική, μαγευτική, άριστη καθόλα… απλά, δείτε την!

Το Τελευταίο Σημείωμα – Trailer

Συντελεστές:

Σενάριο:

Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης

Σκηνοθεσία:

Παντελής Βούλγαρης

Ηθοποιοί:

Τάσος Δήμας – Κώστας
André Hennicke – Karl Fischer
Γιώργος Καραμαλέγκος – Νίκος Μαριακάκης
Ανδρέας Κωνσταντίνου – Ναπολέων Σουκατζίδης
Βασίλης Κουκαλάνι – Σαράντος
Μελία Κράιλινγκ – Χαρά Λιουδάκη
Λουκάς Κυριαζής – Kovats
Αινείας Τσαμάτης
Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου
Λευτέρης Λαμπράκης
Μιχάλης Αεράκης
Χρήστος Κωνσταντακόπουλος
Μανώλης Ψαρουδάκης
Βασίλης Σύρρος
Δημήτρης Καλογεράκης
Μανώλης Μαυράκης
Μηνάς Μισύρης
Τάσος Καϊσαρλής
Αντώνης Παλιεράκης
Νίκος Ράμμος
Μιχάλης Τακτικάκης
Μανώλης Πούλης
Θεώνη Κουτσουνάκη

Νεκτάριος Παπασπύρου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*